Toplandığı Yöresine Göre Değişen Çam Balı Çeşitleri

13-08-2020 17:12
Toplandığı Yöresine Göre Değişen Çam Balı Çeşitleri

Çam balı lezzetini, kokusunu ve yoğunluğunu toplandığı yöresine göre değişen bir bal çeşididir. Çam balında arıların polenleri topladığı çiçeklerin cinsine, çiçeklerin yetiştiği coğrafi bölgeye göre çam balı lezzetleri de değişmektedir. Çiçek balı ile kıyaslamak gerekirse çam balının şeker oranı doğal olarak daha azdır. Çam balının besin değerleri de oldukça yüksektir. Çam balı esas olarak salgo balı olarak bilinmektedir. Esasen çam ağaçlarında yaşayan basra böcekleri ve arılar yardımı ile üretilmektedir. Çam balı Ege ve Akdeniz bölgesinde doğal şartlarda üretilmektedir. Çam balının en önemli özelliği ise diğer ballara kıyasla çok daha geç kristalize olmalıdır. Çam balının doğal olarak rengi, diğer ballara kıyasla daha koyudur. Tadı daha yumuşaktır, boğazı rahatlatan bir dokusu bulunur. Diğer bal çeşitlerine göre çok daha az tatlıdır. Öte yandan aminoasit ve enzim bakımından da oldukça zengindir. Çam balında doğal olarak pnocembrin, antioksidanlar, galagin ve chirisin gibi oldukça faydalı antioksidanlar barındırmaktadır. Bunun ötesinde çam balı Türkiye’de üretilir. Diğer dünya ülkelerindeki çam balı üretim oranı yüzde 10 iken, Türkiye’de yüzde 90’dır. Bu bal çeşitlerinin yüzde 80’i Muğla’da üretilir. Çam balının bir diğer önemli özelliği ise kıvamı bozulmadan, uzun süre kristalleşmeden muhafaza edilebilmesidir.

Bal Çeşitleri

Bal çeşitleri doğanın bir mucizesi olarak oldukça farklı lezzetlerde üretilmektedir. Ülkemiz bal çeşitleri bakımından oldukça zengin ve bereketli bir coğrafi bölgede yer almaktadır. Özellikle de farklı bal lezzetleri bakımından en zengin coğrafi bölgelerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Ege bölgesinden gelen çam balı, Karadeniz’den anzer balı ya da Doğu bölgelerinden çiçek balları ile arıların doğal mucizesinin farklı aromalarını fark edebilirsiniz. Bal çeşitleri oldukça zengin olduğu için birbirinden farklı aromaları farklı kavanozlarda bulabilirsiniz. Genel olarak arılar birbirinden farklı çiçeklerden topladıkları nektarlar ile doğal olarak balı üretmektedir. Bu nektarların lezzet ve aromaları bu sebeple birbirinden farklı olur. Özellikle çam balı çeşitleri diğer bal lezzetlerine kıyasla daha farklıdır.

Çam Balı Fiyatı

Çam balı fiyatı satın alacağınız bal çeşitlerine göre değişmektedir. Balın fiyatları toplandığı bölgeye, organik olup olmadığına göre değişmektedir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.